Арт-гауз | Реєстрація | Вхід | Про сайт | RSS | | Контакти Четвер, 28.03.2024, 11:06
Вітаю Вас, Гість
Кінопортал Cinemator: Усе про кіно українською
НовиниРецензіїАкториРежисериДогма 95ФільмиТОП-1000

Стенд » Рецензії

І тільки трупи не бавляться у пантоміму (Фотозближення, 1966)

Додано: 23.07.2009
Переглядів: 4944

null   Він - фотограф. Його покликання - фіксувати те, що рухається. Це гірка іронія, адже він може зупинити все, проте сам перебуває у постійному русі й не в змозі ні на чому довго затриматися.

   Він їздить на кабріолеті, купує дорогі речі, які йому ніколи не знадобляться, кохається з клієнтками власного фото-ательє, що так і прагнуть потрапити в об’єктив його камери та під ковдру його ліжка...

   Це фільм з тої категорії, котрий належить дивитися. Точніше, спостерігати. І аж ніяк не слухати. Бо реплік - як кіт наплакав, та й потрібні вони тут як возу п’яте колесо. Усе зрозуміло без слів. Коротше кажучи, стрічку "Фотозближення" Мікеланджело Антоніоні зняв так, як цього від нього й вимагалося. Без зайвих пафосних базікань на філософські теми, але з дивовижною атмосферою співпереживання та роз-ділення з героєм того тісного світу, в якому він живе і не може вийти за його рамки.

   Йому сумно, він самотній. Але не скажеш, що йому когось треба. Навпаки, спочатку він хоче віднайти себе, а вже потім, можливо... Та не про те мова. Він прагне розважатися, але кожна нова іграшка дуже скоро перестає бути йому цікавою. Його життя - це вічний пошук. Пошук себе. І для себе. Та він ніяк не може знайти потрібну йому річ.

   Яскравим моментом у фільмі є сцена, де головний герой заходить до нічного клубу. Щоправда, не через парадні двері, а з чорного входу. Смішно, звичайно, що він намагається зекономити таким чином грошей, тоді як ще вдень купив непотрібний йому вітряк за 8 фунтів стерлінгів. Так от...

   Концерт не вельми популярного молодого гурту, на котрому танцюють лише двійко людей. Решта просто витріщається на музикантів в очікуванні чогось. І це "щось" таки настає. Музикант, в якого постійно барахлить інструмент, не витримує і трощить свою гітару на друзки. Потім її уламки жбурляє в людей. Натовп від подібного просто звіріє. Кожен намагається будь-що дістати собі шматочок. Дивом цей шматочок опиняється в руках у нашого героя і той щодуху дає драпака з концертної зали, ледве відірвавшись від чисельних переслідувачів. Надворі, перевівши дихання після вдалої втечі, він оглядає свою здобич. Вона вмить втрачає для нього сенс і він викидає непотріб на асфальт. Одразу по тому кілька людей, що стояли поруч, кидають свої погляди на річ, що валяється на тротуарі без господаря. Один парубійко з їхньої компанії підбирає мотлох, роздивляється його, розуміє, що це звичайнісінький мотлох і ніщо інше, й учиняє так само, як хвилю тому фотограф.

   Сцена дуже вже нагадує зоопарк, де мавпа, підібравши залишену якимсь неуважним відвідувачем певну річ, за мить позбувається її, втрачає будь-який інтерес до неї. Питається: і чим люди відрізняються від тварини?.. Як би там не було, а фільм демонструє нам міжосібні стосунки людей і модель їхньої поведінки в тій чи іншій ситуації. Виявляється, усе настільки складно, що в це просто не віриться! Чи то пак, усе настільки просто, що в це складно повірити?

   То чи зможе фотограф врешті сфокусуватися на чомусь - питання не професійності, а радше складності людської сутності. Та іронічності самого життя.

Philips Intera Achieva


Написав: diakovych
Переглядів: 4944 | Рейтинг: 5.0/10 |
RSS - Будь у курсі всіх новин! Підписуйся на RSS-стрічку.
Для коректної роботи сайту рекомендується використовувати бравзер Opera чи Firefox.


Маєте що сказати? Залиште коментар!

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі!
[ Реєстрація | Вхід ]






Українська Банерна Мережа

Українська Банерна Мережа

Пошук


Шукати фільми:

за назвою
за режисером
за жанром

» Анімація
» Бойовик
» Вестерн
» Військовий
» Детиктив
» Документалістика
» Драма
» Еротика
» Жахи
» Історичний
» Кіноальманах
» Комедія
» Короткометражка
» Кримінал
» Мелодрама
» Містика
» Мюзикл
» Пригоди
» Романтика
» Трилер
» Фантастика

за країною

   Австралія та Океанія
» Австралія
» Нова Зеландія

   Азія
» Гонконг
» Ізраїль
» Іран
» Казахстан
» Китай
» Південна Корея
» Тайвань
» Туреччина
» Японія

   Америка
» Аргентина
» Бразилія
» Еквадор
» Канада
» Колумбія
» Мексика
» США

   Африка
» Алжир
» Єгипет
» Камерун
» Ліберія
» Марокко
» ПАР

   Европа
» Австрія
» Бельгія
» Боснія і Герцеґовина
» Данія
» Ірландія
» Ісландія
» Іспанія
» Італія
» Литва
» Люксембург
» Македонія
» Нідерланди
» Німеччина
» Норвегія
» Польща
» Португалія
» Румунія
» Сербія
» Словаччина
» Угорщина
» Фінляндія
» Франція
» Хорватія
» Чехія
» Чехословаччина
» Швейцарія
» Швеція
» Югославія

   Росія
» Росія
» СРСР

   Україна
» Україна

за роком

Свіжі новини


Друзі

Яндекс.Метрика

Кнопка

Арт-гауз


НовиниРецензіїАкториРежисериДогма 95ФільмиТОП-1000