Арт-гауз | Реєстрація | Вхід | Про сайт | RSS | | Контакти Неділя, 28.04.2024, 23:15
Вітаю Вас, Гість
Кінопортал Cinemator: Усе про кіно українською
НовиниРецензіїАкториРежисериДогма 95ФільмиТОП-1000
Стенд » Події » 2010 » Червень » 12
У Мурманську відбувся найпівнічніший кінофестиваль світу

Додано: 12.06.2010
Переглядів: 913

Північне сяйво   З 25 по 29 травня 2010 року в Мурманську пройшов Перший міжнародний кінофестиваль країн Арктики "Північне сяйво". Організацію фестивалю взяв на себе уряд Мурманської області за підтримки Міністерства закордонних справ і Міністерства культури РФ.

   Основні завдання фестивалю - розвиток культур-ного обміну між країнами арктичного регіону і знайомство громадськості з фільмами про малі народи країн арктичного регіону.

   Одним із завдань фестивалю є популяризація кінофільмів про Арктику та виявлення нових значних творчих робіт, створених за попередній рік.

   Генеральний продюсер кінофестивалю "Північне сяйво" - Юлій Малакянц, президент - народний артист Росії Сєрґєй Ніконенко, арт-директор - журналіст і кінокритик Сєрґєй Шолохов.

   Міжнародне журі кіноогляду очолював знамени-тий норвезький кінорежисер Кнут Ерік Єнсен. До складу журі входили: Лідія Фєдосєєва-Шукшина, Владімір Ґрамматіков, Алєксандр Адабаш’ян й Інґрід Вєніґер, канадська акторка і режисер

   До конкурсної програми ввійшли повнометражні фільми, зняті не пізніше за 2009 рік. Це 15 стрічок із Норвегії, Швеції, Фінляндії, Канади, США та Росії. Серед них - фільми "Будинок любові" фінського режисера Міккі Каурісмякі, що став фільмом відкриття фестивалю і "Мамонт" Лукаса Мудіссона (Швеція). Російський кінематограф був представлений фільмами "Синок" Ларіси Саділової, "Одна війна" Вєри Ґлаґолевої, "Як я провів цього літа" Алєксєя Попоґребського, "Пригоди в тридесятому царстві" Валєрії Івановської. Закрився фестиваль показом фільму "В твоїх венах" шведки Беати Ґорделер.

Північне сяйво

   Нагородження найкращих робіт відбувалося за 6 номінаціями - Ґран-прі за найкращий повнометражний фільм, за найкращу режисерську роботу, найкращий сценарій, найкращий дитячий фільм, а також найкраще виконання чоловічої та жіночої ролей. Приз кінофестивалю - стела, яку вінчає земна куля та північне сяйво в вигляді кінострічки. Призи виготовлені зі спеціяльного оптичного кришталю й інкрустовані бронзою. До речі, перші нагороди фестивалю дісталися Станіславу Ґоворухіну - "Класик вітчизняного кінематографу" і Кшиштофу Зануссі - "Класик світового кінематографу".

   Усього - разом з фільмами позаконкурсного показу - на фестивалі демонструвалося більше півсотні кінострічок, і лише 15 з них брали участь в конкурсі. Імена переможців були оголошені 29 травня під час церемонії закриття.

   Приз за найкращу чоловічу роль заслужено отримав Віктор Сухоруков ("Синок"), статуетку за найкращу жіночу роль відвезла додому Марі-Гелен Беллаванс ("Ознаки життя"). Постановник фільму канадка Софі Дерасп була нагороджена спеціяльним призом журі. Довго не могли визначитися з вибором найкращого режисера. В результаті - відзначили відразу двох. За фінську стрічку "Пудана - остання в роду" - приз отримали Анастасія Лапсуй і Марк Лемускалліо. Спеціяльний приз губернатора Мурманської області присуджено стрічці Вєри Ґлаґолевої "Одна війна".

   Головний приз - Ґран-прі фестивалю - отримав фільм Алєксєя Попоґребського "Як я провів цього літа" з формулюванням "За видатне поєднання акторського, операторського, режисерського мистецтва й за дивовижний ансамбль, у якому Арктика грає повноправну роль". Причому, думки журі та глядачів з приводу найвищої нагороди фестивалю повністю збіглися.

Джерело: ПрофиСинема.ру


Категорія: Події | Опублікував: diakovych
Ключові слова: 2010, новини, фестиваль, події, Росія
Переглядів: 913 | Рейтинг: 5.0/2 |
RSS - Будь у курсі всіх новин! Підписуйся на RSS-стрічку.


Маєте що сказати? Залиште коментар!

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]






Українська Банерна Мережа

Українська Банерна Мережа

Пошук


Шукати фільми:

за назвою
за режисером
за жанром

» Анімація
» Бойовик
» Вестерн
» Військовий
» Детиктив
» Документалістика
» Драма
» Еротика
» Жахи
» Історичний
» Кіноальманах
» Комедія
» Короткометражка
» Кримінал
» Мелодрама
» Містика
» Мюзикл
» Пригоди
» Романтика
» Трилер
» Фантастика

за країною

   Австралія та Океанія
» Австралія
» Нова Зеландія

   Азія
» Гонконг
» Ізраїль
» Іран
» Казахстан
» Китай
» Південна Корея
» Тайвань
» Туреччина
» Японія

   Америка
» Аргентина
» Бразилія
» Еквадор
» Канада
» Колумбія
» Мексика
» США

   Африка
» Алжир
» Єгипет
» Камерун
» Ліберія
» Марокко
» ПАР

   Европа
» Австрія
» Бельгія
» Боснія і Герцеґовина
» Данія
» Ірландія
» Ісландія
» Іспанія
» Італія
» Литва
» Люксембург
» Македонія
» Нідерланди
» Німеччина
» Норвегія
» Польща
» Португалія
» Румунія
» Сербія
» Словаччина
» Угорщина
» Фінляндія
» Франція
» Хорватія
» Чехія
» Чехословаччина
» Швейцарія
» Швеція
» Югославія

   Росія
» Росія
» СРСР

   Україна
» Україна

за роком

Свіжі новини


Друзі

Яндекс.Метрика

Кнопка

Арт-гауз


НовиниРецензіїАкториРежисериДогма 95ФільмиТОП-1000